preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo

Login
Naša osobna iskaznica

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića

Matije Gupca 29

35 420 Staro Petrovo Selo

tel./fax 035 387-066

tel. ravnateljica 035 387-060

Elektronička pošta za primanje pismena: ured@os-igkovacic-staropetrovoselo.skole.hr 

ravnateljica: Zrinka Dejanović 

Školska prehrana

Dokumenti

                                    

    

Popis lektire 6. razred 

Popis lektire 8. razred

                          

 

                                

           

 

Zrnca mudrosti...

Ono što želiš zadržati za sebe već si izgubio. Ono što daruješ zauvijek će biti tvoje."

Josef Recla

https://www.savjetnikuspjeha.com/77-najljepsih-misli-o-ljubavi/

Riječ tjedna...

decidiran  koji je bez uvijanja; odlučan, određen, jasan...

Posjetite...

Radio Garden:

 

           

Anketa
Moja najdraža dječja knjiga je:Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Tražilica
Povijest škole

1775. u izvješćima kanonskih vizitatora arhiđakonata Since prvi puta spominje se škola u Starom Petrovom Selu.

U njoj su djeca učila čitati i pisati na hrvatskom „lingua ilirica” i njemačkom jeziku, računati i vjeronauk.

Zbog nedostatka učitelja nastava je često prekidana, a učitelji su bili Nijemci, Česi i poneki Hrvat.

Od 1802. kada je osnovana njemačka škola, prvi učitelj bio je Mato Elger, a ta se godina uzima kao godina kada se započinje s organiziranim školstvom u Starom Petrovom Selu.

1889. godine školu je pohađalo 111 dječaka i 120 djevojčica u prva četiri razreda, a učitelji su bili Marija Kerner, Mato Kaparović i Marijan Lasović.

1919. godine upisano je da djeca neredovito polaze u školu jer pomažu u kućnim poslovima zbog posljedica rata, da su prilazi školi neuredni, ograde porušene, a stakla razbijena.

1941. godine škola je bila sedmorazredna - nižerazredna narodna (4 r.) i višerazredna (3 r.); polazak u niže razrede redovit je, dok u višim razredima djeca izostaju. U školi je radilo 7 učitelja.

23. travnja 1945. je „oslobođeno naše mjesto od njemačke vojske i njihovih pomagača.”

U školi je uništen sav namještaj, nije bilo niti jedne školske klupe pa su djeca sjedila na komadićima drveta ili su poneki nosili od kuće klupice. Sve školske ograde uništene su.

Sljedeće godine započelo se s kupovinom jelovih dasaka za klupe, a u školi je bilo mnogo djece koja je za vrijeme ratnih godina nisu pohađala. Bili su organizirani tečajevi za starije i provodilo se opismenjavanje, ali je nedostajalo učitelja jer ih je većina stradala u ratu.

1950. godine škola je počela normalno raditi. S radom je započeo 5. razred prema planu 1.razreda gimnazije. Učenike 5. razreda ispitivala je tročlano povjerenstvo profesora iz gimnazije čime su ispitanici završavali 1. razred gimnazije. U školi se učio ruski jezik. Iduće godine je uveden i 6. razred kao prijelazni oblik prema osmogodišnjoj školi, koju su planirali uvesti kad se steknu materijalni i kadrovski uvjeti.

1952. godine je, u okviru Opće poljoprivredne zadruge, a uz pomoć škole otvorena Narodna čitaonica s 250 knjiga, da bi se do kraja godine taj broj povećao na 430. U njenom prvom odboru bili su Momčilo Mrđenović, Milan Griva, Ivan Pehal, Antun Melem i Nada Đanić.

Od školske godine 1953./54. nastava traje od 1. rujna do 20. lipnja, kao i danas. Od upisanih 280 učenika, njih 217 uspješno je završilo razred, 29 ih je ponavljalo, a 34 učenika nisu pohađala nastavu. U školi je radilo 7 učitelja.

Iduće školske godine svečano je otvorena Narodna osmogodišnja škola Staro Petrovo Selo. Škola je imala 5 učionica, kabinet, zbornicu i ured u Zadružnom domu za čije se uređenje utrošilo oko 1 milijun tadašnjih dinara.

Najviše novca dao je OPZ, a Kotar Nova Gradiška darovao je još 200.000 dinara za uređenje knjižnice i radionice.

Sav novi namještaj i radionicu kupio je Odjel za prosvjetu i kulturu Kotara i Savjet za prosvjetu, nauku i kulturu u visini od 2,4 milijuna dinara.

Tom prigodom upravitelj OPZ Ivan Pehal na svečanoj sjednici predao je ključeve upravitelju škole Momčilu Mrđenoviću. Te godine nastavu je pohađalo 378 učenika u 8 odjela, a u 5. r. bila su 3 odjela. U novu osmogodišnju školu prve godine bila su obavezna ići samo djeca iz Petrovog Sela, Godinjaka, Tisovca i Crnogovaca, ali su je dragovoljno pohađali i učenici iz Gunjavaca, Vrbove, Bilog Briga, Kapele, Pavlovaca, Batrine, Seoca, Komarnice, Štivice i Laza.

Veće promjene u školi nastale su školske godine 1956./57. kada je 15. veljače osnovana Učenička zadruga „Slavija” s 96 učenika u 4 ogranka: peradarski, pčelarski, voćarski i poljodjelski, a istog mjeseca osnovana je Samostalna četa izviđača i nabavljeno je 5 šatora. Krajem godine osnovano je i Sportsko društvo „Mladost”.

Školske godine 1957./58. nastava traje normalno. U školu je upisano 627 djece, a djeluju sljedeće skupine: literarna, esperantska, povjesničari, geografi, meteorolozi, biolozi i kemičari, te sljedeća društva: učenička zadruga „Slavija”, KUD „M.A. Reljković”, klub mladih tehničara „N. Tesla”, sportsko društvo „Mladost” i pionirsko sveučilište.

U školi je bilo zaposleno 25 prosvjetnih radnika: 18 učitelja, 1 stručni učitelj, 2 nastavnika i 1 profesor te 3 honorarna učitelja. Te godine na mjesto upravitelja škole izabran je Alojz Kobola, učitelj.

23. travnja 1961.godine na Dan škole Školski odbor donio je odluku da škola promijeni naziv u osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića. Tih godine je već postojala nastava u ostalim selima, tj. postojale su područne škole.

Školske godine 1967./68. upravitelj škole postaje Zlatko Lukačević, a škola broji 12 odjela i 32 nastavnika. Kako se povećavao broj učenika, tako su rasle i brojke novozaposlenih nastavnika. Tri godine kasnije izabran je Zvonimir Šagovac za novog upravitelja škole. Godinu dana kasnije škola je na republičkom testiranju znanja učenika zauzela 3. mjesto na Općini.

Zbog smanjenog broja djece 1976. godine prestaje s radom područna škola Starci. Sve manje učenika upisuje se u matičnu, kao i u područne škole.

27. srpnja 1977. otvoren je Dječji vrtić sagrađen sredstvima Mjesne zajednice Starog Petrovog Sela i dobrovoljnim radom mještana i učenika škole. Prva odgajateljica u vrtiću bila je Zlata Benasić. Godinu dana kasnije postavljen je kamen temeljac za novu školsku zgradu.

Otvorenje nove školske zgrade za sve učenike bilo je 22. svibnja 1982.godine.

Ukupno je za nju utrošeno 33 milijuna tadašnjih dinara, a glavninu sredstava osigurao je tadašnji SIZ odgoja i obrazovanja Republike i Općine, a manji dio bio je samodoprinos mještana. Stara školska zgrada renovirana je u mjesni muzej.

26. listopada 1985. sagrađena je i otvorena nova školska zgrada u Štivici. Te iste godine učenici područnih škola počinju se prevoziti autobusom u matičnu školu. Dvije godine kasnije evidentiran je smanjeni broj učenika - u matičnoj školi ih je 388, a u područnim školama 78. Visoka je prolaznost djece u više razrede, izvršene su adaptacije u PŠ Crnogovci i Godinjak gdje je uređen sanitarni čvor i vodovod.

Školske godine 1990./91. uređena je informatička učionica i naručeno je 16 računala u vrijednosti 60.000 DM, uz pomoć radnih organizacija Mljekare „Slavija”, „Klasa”, PIK-a i dr. Dotadašnjeg ravnatelja zamijenio je Ivan Lekić, nastavnik glazbenog odgoja.

8. siječnja 1991. stupa na snagu novi Zakon o školstvu, ukida se samoupravljanje, a školama izravno upravlja MZOS preko ravnatelja i školskih odbora. Mijenjaju se školski programi u svim predmetima s izmjenama u terminologiji.

Zbog stalnih granatiranja Nove Gradiške i sela zapadno od grada odgađa se početak nove školske godine. Škola započinje s radom tek 21. studenog 1991., a organizirana je 2 dana u tjednu u područnim školama, ali je ponovno prekinuta u prosincu kada je došlo do najžešćih razaranja grada Nove Gradiške i okolice.

Nastava je nastavljena 20. siječnja sa skraćenim programom. U nastavu je uveden vjeronauk kao izborni predmet. Te godine nastava je trajala do 26. lipnja, a nastavu je završilo 468 učenika.

Idućih nekoliko godina došlo je do povećanja broja učenika zbog djece prognanika. Informatička učionica puštena je u rad, počinje nastava u smjenama, ukidaju se školski odbori i sve ovlasti u rukama su ravnatelja. Škola je tih godina zbog novog ustroja zapala u financijske poteškoće s dugom od 150.000 DM. Unatoč tome, učenici su na natjecanjima nizali uspjehe pa je tako na državnom natjecanju „Lidrano” u Puli Ivana Mašek osvojila 1. mjesto, a pjevački zbor je na državnom natjecanju „Glazbene svečanosti hrvatske mladeži” u Varaždinu osvojio 3. mjesto i brončanu plaketu. Ravnatelj škole je za svoj rad primio državnu nagradu „Ivan Filipović”.

Školska godina 1997./98. ostat će zapamćena po velikom štrajku prosvjetnih radnika. Idućih godina poboljšali su se materijalni uvjeti škole praćeni odličnim rezultatima na natjecanjima. U županijski proračun za 2002. godinu ušla je izgradnja školsko-sportske dvorane te je uvedeno prometovanje među školama i ministarstvom putem e-mail pošte.

8. studenog 2002. godine započeli su pripremni radovi za izgradnju dvorane, a kamen temeljac postavio je ministar prosvjete Vladimir Strugar.

Školske godine 2004./05. izvršena je temeljita adaptacija i rekonstrukcija školske zgrade matične škole: vodovoda i sanitarnih čvorova, centralnog grijanja, kuhinje, izmjena prozora, žbukanje, ličenje prostorija, izmjena namještaja. Dovršena je nova školska sportska dvorana te je uređen prostor i prilazni put prema školi i dvorani.

Obnovu je financiralo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

    

 
preskoči na navigaciju